Minder CO2.
Wij doen mee.

 

1 januari 2050 moet het zover zijn. Op die datum moeten we ervoor gezorgd hebben dat we in Nederland CO2-neutraal zijn als het gaat om onze energiehuishouding. Dit heeft de regering samen met 192 landen besloten in het klimaatakkoord van Parijs. In de periode tot 2050 moet er heel veel gebeuren. Ook bij KVGN, de belangenbehartiger van de Nederlandse gassector.

Als belangenvereniging van de gassector realiseren wij ons dat fossiele brandstoffen plaats moeten maken voor alternatieve duurzame energiebronnen om een CO2 neutrale energievoorziening te realiseren. Zo moet ook de rol van gas kleiner worden. Echter, zo’n 40% van de Nederlandse energievoorziening leunt nog op aardgas. In die zin wacht ons een grote uitdaging.

Het plan is om de komende decennia aardgas alleen daar in te zetten, waar andere duurzame energiebronnen nog geen oplossing kunnen bieden of eenvoudig niet beschikbaar zijn. Dit noemen we Gas-op-maat. Via deze aanpak zal aardgas in een slim samenspel met duurzame alternatieven worden gebruikt en kan onze energie stapsgewijs steeds schoner worden en betaalbaar en betrouwbaar blijven.

Over duurzame energiebronnen gesproken; de Nederlandse gassector investeert steeds meer in nieuwe technieken die het klimaateffect van aardgas neutraliseren. Waaronder hernieuwbaar gas zoals biogas en waterstof, geothermie, Power to Gas en nog een aantal andere technieken. Die innovaties zijn nodig om de doelstellingen voor 2050 te halen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan op Twitter of Facebook of kijk rustig rond op deze site.

 

Terug naar top